fedel5 copy 2 smallFájdalom? Véraláfutás? Hegek? Ágyban fekvés?
Több féle műtét van, több féle visszeresség van és természetesen több féle beteg van. Az alábbiak tehát az esetek többségére vonatkoznak, kivételek lehetnek.

A 2010-es évek alapműtéte a világon a lézeres visszérműtét. Ebből kell kiindulnunk és ehhez viszonyítsuk a többit.

Fájdalom: a lézeres visszérműtét után a betegek 80 %-a nem vesz be fájdalomcsillapítót, mert kellemetlensége ugyan van, de olyan mértékű fájdalma, ami gyógyszer szedést indokolna, nincs.

  • Miért nincs fájdalom a lézeres műtét után és miért van a hagyományos sebészi műtét után? Azért mert elsősorban a bőr fáj, minél több bőrsérülés, bőrvágás, bőr szúrás van, annál több a fájdalom lehetősége.
  • A hagyományos műtétnél a fájdalom fő forrása a lágyékhajlati hosszú, több centiméteres vágás. A lágyéki fájdalom kiszámíthatatlan, van akinél erősebb, van akinél kevésbé.
  • Egy további fájdalom forrás az a bevérzés, ami a hagyományos műtét során végzett ér kitépés helyén a combban van. Ez rendszerint akkor jelentkezik, amikor a beteg a lábára áll. Ilyen jellegű fájdalom a többi, eltávolított, vagy kezelt visszér helyén is lehet. Ezekre a fájdalmakra a legjobb a szoros rugalmas pólya. A harisnya ritkán elég. Ha nincs fájdalom, akkor a harisnya is megfelelő.

Véraláfutás: ahol az ér megszakad, megszakítjuk ott az érben lévő vér megjelenésére, bőr alatti áttűnésére számíthatunk. Lehet, hogy csak a helyi érzéstelenítő beadása miatt, de elszíneződésre számíthatunk.

  • Fontos a műtét utáni véraláfutás? Nem fontos, hiszen általában kb. 1 hónap alatt nyom nélkül felszívódik.
  • Ritkán fordul elő nagyobb vérömleny, elsősorban azokban az esetekben, amikor az ér nagyobb átmérőjű, a visszeresség elhanyagolt, korábban gyulladás zajlott le, vagy a betegnél alvadási zavar áll fenn. Esetleg a szokottnál erősebb alvadásgátló adása szükséges egyéb betegség miatt. Ilyen esetekben barnás elszíneződés átmenetileg megjelenhet, ez ritkán tartós.

Hegek az egy-két évtizeddel ezelőtti műtétek során szokványos velejárói voltak a visszérműtétnek. A technikai fejlődés során azonban ezek a hegek egyre kisebbek lettek. Már évekkel ezelőtt is csak tűszúrások maradtak vissza a lábon. Ma már általában egy vagy két szúrásból megoldható a visszérműtét.

Ágynyugalomra nincs szükség a visszérműtét után. A beteg már a műtét napján sétál. A műtéti traumát, a szokatlan szituációkat, lelki megterhelést mindenki másképp éli meg, de a betegek általában inkább kellemes élménnyel távoznak. Véleménykülönbségek vannak abban, hogy a közvetlen műtét utáni napokban mennyire terhelje a lábat. Mi ebben óvatosabbak vagyunk, de van, aki hosszú sétákat és biciklizést ír elő. A lézeres visszérműtét után a betegek a munkából csak kivételes esetekben maradnak ki.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Elérhetőségeink

Dr. Bihari Imre
rendelése

Hétfő(délután): Á+B Klinika Népszínház utca

Kedd(délután): Á+B Klinika Margit krt.

Csütörtök(délután): Á+B Klinika Népszínház utca

E-mail: imre.bihari.dr@gmail.com

Információ: 06-30-9605-855 (délelőtt)

Á+B Klinika
Népszínház utca

1081 Budapest, Népszínház u. 46.

Telefonszám: 06-1-3345-468 (rendelési időben)

Á+B Klinika
Margit krt.

1027 Budapest, Margit krt. 40.

Telefonszám: 06-1-202-2034 (rendelési időben)