erbetegsegekrol-harisnyaA visszértágulat kezelésével kapcsolatban rendszeresen visszatérünk a rugalmas szorítás probléma köréhez. A visszérbetegség- és szövődményeinek ez a megoldása nem mai keletű hanem több ezer éves, időnként elfelejtették, majd újra fölfedezték.

Már az ókor híres orvosa Hyppokratesz is alkalmazta. A régi római légiókban azért használtak olyan sarut, amelyik hosszú bőrszíjakkal a lábszárat is szorította mert tudták, hogy így kevésbé fárad el a katona lába a hosszú menetelés során. Ambroise Parré a híres hadi sebész, aki négy francia királynak volt udvari orvosa, egy alkalommal fogságba esett és csak azért engedték szabadon, mert az egyik főúr lábszárfekélyét begyógyította, - természetesen pólyával.

Minden baj oka az, hogy az ember gyorsabban fejlődött és fejlődik, mint amivel a biológiai átalakulás lépést tudna tartani. Nem lehet tudni, hogy az állandó computer és TV nézéshez hogyan fogunk alkalmazkodni, hiszen még a két lábon járáshoz sem tudtunk. Ez utóbbit sem a gerincünk, sem az izületeink nem bírják, sőt még az aranyér betegséget is erre vezetik vissza, tehát le vagyunk maradva.

A két lábon járás következménye a visszérbetegség is. A visszér rendszerben ugyanis úgy helyezkednek el a billentyűk, mintha még mindig négykézláb járnánk. De mint tudjuk, a problémák azért vannak, hogy megoldjuk és a biológiai elmaradottságunkat szellemi fejlettségünkkel ellensúlyozzuk.

Állva az ember legalább kétszer olyan magas, mint négykézláb, a visszér rendszerben lévő vér pedig a gravitáció erejének engedelmeskedik. Ebből következik, hogy legszívesebben a lábunkban gyűlik össze. Ennek egyetlen dolog tudja útját állni, a visszerekben lévő billentyűk. Ha ezek a billentyűk rosszul fejlettek, pl. öröklődés miatt, vagy egy lezajlott trombózis során tönkrementek, akkor a lábban meggyűlő visszeres vér sok panaszt okoz. Aki egy hosszú, fárasztó nap után lábai teltségét, feszítését érzi, az tudja miről beszélünk. Ez az állandó teltség és feszítés kinek előbb, kinek utóbb a visszerek állandó tágulatához vezet. Főleg ha már öröklött hajlam is fennáll. A terhesség alatt, elsősorban a hormonok hatására még jobban kitágulnak a visszerek. Ha éveken, évtizedeken keresztül ott áll a vér a tágult visszerekben, lassan a körülötte lévő bőr és bőralatti kötőszövet, a rossz vérkeringés miatt tönkre megy.

A megoldás kézenfekvő: vissza kell nyomni a vért a feszülő erekből a mélybe. Az egyik megoldás az, ha vízben állunk. Ilyenkor a vízoszlop súlya ellensúlyozza a véroszlop súlyát, tehát a vénák nem tudnak túltágulni. De nem állhatunk egész nap vízben ennél jobb, egész nap viselhető megoldás kell. Ez a rugalmas pólya vagy a harisnya. Mindkettő kitűnő, csak a megfelelő problémára a megfelelő eszközt kell használni. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy betegség aktív kezelése során a pólyát, az állapot fenntartására pedig a harisnyát javasoljuk.

Melyek az aktív kezelések, vagyis a rugalmas pólyát igénylő állapotok: a visszérműtétet vagy injekciós scleroterápiát követő állapot, a visszérgyulladás és a lábszárfekély kezelése. Ilyenkor több kevesebb kötszert helyezünk a lábra, amelyet a pólyával rögzítünk, egyes helyekre több menetet teszünk máshová kevesebbet, a láb alakja is változhat bevérzés vagy ödéma miatt. Ilyenkor a harisnyát kitágítaná a kötszer vagy a láb duzzanata, a láb rendszerint másnapra leapad, a kötszerre már nincs szükség és akkor már nem szorít eléggé a harisnya. A harisnya tehát nem jön szóba, a pólya viszont igény szerint variálható. Ide tartozik még a nyirok duzzanat, másik ismertebb nevén az elefantiázis aktív kezelése is, de ez egy másik témakör.

A rugalmas harisnya is kitűnő eszköz és a betegek jobban szeretik mint a pólyát, mert esztétikusabb és egyszerűbb felvenni. Kevésbé erősen szorít, hiszen csak egy réteg, de egy adott állapot fenntartására kitűnő. A következő esetekben alkalmazzuk: pl. visszértágulat okozta panaszok enyhítésére, gyógyult fekély gyógyultan tartására, lábszár izomban lévő visszértágulat szorítására, trombózis utáni állapotban a súlyosbodás ill. újabb trombózis megelőzésére, stb. 

Mind a rugalmas pólya mind a harisnya kitűnő hatásúak a láb visszeres problémáinak enyhítésére. Fontos azonban tudni, hogy csak akkor hat, amikor a lábon van. Az a harisnya ami a fiókban van, az nem hatásos!
Célszerű tehát olyat választani, amelyiket a beteg valóban viselni fog. Az a tapasztalat, hogy az „SZTK-ra” felírható harisnyák jelentős részét a betegek nem viselik, mert nem esztétikus vagy túl szoros. Tehát nem a támogatott, hanem a rendszerint olcsóbb, gyengébb szorító erejű, szebb harisnyát kell választani és azt célszerű viselni!

Mind a harisnya mind a pólya vonatkozásában nem az a lényeges kérdés, hogy milyen szorító erejű, milyen színű, milyen rugalmasságú, mennyire tartós stb. hanem az, hogy viseli-e a beteg vagy sem. Ha elkezdi hordani, akkor már egy idő után önmaga érzi, hogy mire van szüksége és mennyit javít a szorítás a lábán. Vagyis eleinte célszerű megalkudni, a beteget hozzászoktatni a pólya vagy harisnya viseléséhez és amikor már érzi ennek előnyeit, igényli a kezelést, akkor térni rá a költségesebb, nehezebben használható, szorosabb, hatásosabb eszközre.

Egy további fontos dolog, nem csak a visszeresek vagy trombózisosak részére előnyös a harisnya használata. Az egészséges, fáradékony lábú nők és férfiak is viselhetik. Olyan szorító erejűt célszerű ilyenkor alkalmazni, ami a legkellemesebb és az igényeknek megfelelően esztétikus.

Dr. Bihari Imre

Visszér kezelés műtéttel és injekcióval. Visszérgyulladás és lábszárfekély kezelés.

1027 Margit krt. 40 és 1081 Népszínház u. 46. Bejelentkezés: 3345-468

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Elérhetőségeink

Dr. Bihari Imre
rendelése

Hétfő(délután): Á+B Klinika Népszínház utca

Kedd(délután): Á+B Klinika Margit krt.

Csütörtök(délután): Á+B Klinika Népszínház utca

E-mail: imre.bihari.dr@gmail.com

Információ: 06-30-9605-855 (délelőtt)

Á+B Klinika
Népszínház utca

1081 Budapest, Népszínház u. 46.

Telefonszám: 06-1-3345-468 (rendelési időben)

Á+B Klinika
Margit krt.

1027 Budapest, Margit krt. 40.

Telefonszám: 06-1-202-2034 (rendelési időben)