kompresszio smallSokan látják, hogy egy nehéz nap után estére vagy a nyári melegben lábuk megdagad. Felmerül a kérdés, vajon ez egy normalis jelenség vagy kóros elváltozás, esetleg valaminek a tünete?

Kétségtelen, hogy számos betegség tünete vagy részjelensége, esetleg jellemzője a lábszár-boka-lábfej duzzanata, másnéven ödémája. Szív-, vese-, pajzsmirigy-, máj-, bél- és számos egyéb belszervi betegségben és beidegzési zavarban előfordulhat a boka duzzanata. Ezekben a kórképekben fontos a mielőbbi diagnózis és orvosi kezelés, tehát ekkor joggal kelt riadalmat az alsó végtagi ödéma.

A duzzanat eredete folyadék felgyülemlése a bőr alatti szövetekben, elsősorban a zsír rétegben. Ez leggyakrabban nyirok nedv, de az említett belszervi betegségekben a nedv összetétele más, és a belbetegség rendezésére könnyen eltávozik. A folyadékok súlyuk miatt jelennek meg gyakrabban a boka tájon mint máshol, ez utóbbi esetben valamely speciális okot keresünk.

Felmerül a boka csont-izületi betegsége, rendszerint ludtalpról vagy boka izületi rendellenességről van szó. Ez tehát, a megduzzadt lábat érintő, helyi okot jelent, ilyenkor gyakran csak az egyik láb duzzadt meg, nem úgy mint a fent említett belszervi betegségek esetén, amelyekben a működés zavara az egész szervezetet érinti. Az izületi betegség helyi fájdalommal és mozgás zavarral jár.

További, ödémát okozó betegség a visszeresség és a visszér trombózis, valamint a trombózis utáni állapot. Ilyenkor a duzzanat egy tünet, amely ráirányítja a figyelmet a betegségre, gyakran a láb színe is megváltozik a duzzanat megjelenésével együtt.

A nyirokkeringés zavara az a kórkép amely csak a végtag duzzanatából áll, minden egyéb tünet és panasz nélkül. Nyirokkeringési zavarban gyakori az egyik végtag duzzanata, de ez nem kizárólagos. A legjobb prognózisa a nyirok erek sérülésének pl. műtéti átvágásának van. Ilyenkor a meglévő nyirokerek egymással összeforrnak és az elvezetés helyre áll. A nyirokkeringési zavarok nagy részében nem tudunk kiváltó okot kimutatni, egyszerűen a nyirok erek elpusztulnak, nincs ami elvezesse a nyirok nedvet, máskor gyulladás áldozatai lesznek.

Kövér embereknél gyakoribb a boka duzzanata mint soványaknál. Ennek egyik oka a már említett boka izületi betegség, amelyre a túlsúly hajlamosít. A másik ok a nagy mennyiségű bőr alatti zsír, amely a nyirok ereket össze tudja nyomni, ezáltal a nyirokkeringést nehezíti.

Előfordul az is, hogy daganat keletkezik a nyirok erekben vagy a nyirok csomókban, ez lehet áttéti daganat is, ami akadályozza a nyirok-nedv elevezetést. Előfordul, hogy rosszindulatú daganat első tünete a végtag duzzanata. A boka-lábfej ill. a végtag duzzanatot tehát komolyan kell venni, indokolt esetben részletesen ki kell vizsgálni.     Ha ez a duzzanat nem akadályozza a megszokott lábbeli viselését akkor nem kell komolyan venni. Abban az esetben viszont, ha estére jelentős, és csak reggelre apad le, akkor már a nyirok keringés enyhe zavarára gondolhatunk. Ekkor a zokni gumija és a szandál pántja nyomot hagy a lábon. A lábujjak eleinte szögletessé válnak majd virsli szerűek lesznek. A lábháton púp jelenik meg, a boka mögötti árok kitöltődik. Ha ujjunkkal megnyomjuk a duzzadt részt, akkor kisebb nagyobb benyomat keletkezik. Súlyosabb esetben már nem is apad le reggelre az ödéma. Később ez a duzzanat megkeményedik, tömött, kemény tapintatú lesz, ha ujjunkkal megnyomjuk akkor sem keletkezik mélyedés benne. A bokánál nem keskenyedik el a láb, oszlopszerű alakja lesz. Súlyos esetben a bokára rá csüng a lábszár megduzzadt bőre. Ezt az előrehaladott, ritka állapotot elefantiázisnak nevezzük.

Mikor mit tegyünk? Általában elmondhatjuk, hogy célszerű orvoshoz fordulni, főleg akkor, ha a duzzanat fokozódik. A belgyógyászati betegségek gyógyítása természetesen feltétlenül szükséges és ez a végtag duzzanat rendeződését eredményezi. Az izületi betegségek ritkán rendeződnek véglegesen, de a megfelelő ortopéd-reumatológus szakember segítségével jelentős javulás, panaszmentesség és a duzzant megszűnése érhető el.

Minden láb duzzanat esetén jó a lábak magasba emelése kb. fél órán át, vagy éjszakai alápárnázása ill. az egész ágy láb felöli végének alá téglázása. Igy a lábban lévő folyadék visszacsurog a végtagból a törzsbe. A testmozgások közül a hideg vizben való úszást ajánljuk.

Ha valaki tudja, hogy lábai meg szoktak dagadni, az kerülje az erős nap sugárzást nehogy lesüljön a lába és tegyen meg mindent a rovarcsípés elkerülésére. Ne érje sérülés a lábát, ha mégis, szedjen antibiotikumot a fertőzés megelőzésére.

Enyhe ödéma csökkentésére jó lehet a véna betegségek kezelésére alkalmazott, gyógynövényekből kivont flavonoidot tartalmazó tabletták szedése.

Legnehezebb feladat a nyirok erek hiánya miatti duzzanat kezelése. Azokban az esetekben ugyanis, amikor a nyirokutak elpusztultak új nyirokereket kell megnyitni, kitágítani. Erre alkalmas a speciális szakembert kívánó, a nyirok nedvet tovább terelő, simogatásszerű masszázs kezelés végzése. Ez a kezelés gyökeresen eltér az izületek, izmok masszírozására használt energikus masszírozástól. Az izmok-izületek kezelésekor gyakran a bőr kivörösödik, duzzadt, gyulladt lesz. A nyirok kiürítését szolgáló masszírozásszerű mozdulatok ezzel ellentétesen lágyak, finomak, így tolják ki a bőr alatti szövetekben lévő nedvet, anélkül, hogy fájdalmat, bőr pírt vagy újabb duzzanatot keltenének. Ezt a kezelést lehet speciális géppel is végezni. Ilyenkor a végtagra egy mandzsettát helyezünk, amely körkörös szeletekből áll. Ezek a körkörös szeletek egymás után fújódnak fel és nyomják a nyirok nedvet a végtag távoli részéből a szív irányába. Rendszerint a gépi és kézi kezelés kombinációja adja a legjobb eredményt.

A kézi- és gépi speciális nyirok-masszázs segítségével kiürített nyirok folyadék órákon belül visszatelődik a végtagba. Ennek megelőzésére a pólyával vagy harisnyával végzett szorítás alkalmas.

A fentiek leírása azért volt szükséges, hogy mindenki, akinek végtag duzzanata van, saját esetét be tudja sorolni a megfelelő csoportba. A panaszok többsége nyilván enyhe, csak melegben jelentkező, reggelre elmúló duzzanat, ilyenkor nem kell betegnek érezni magunkat. Az ágy megemelésével, véna gyógyszerek szájon át történő szedésével vagy rugalmas harisnya viselésével a duzzanat mérsékelhető vagy megszüntethető, ill. a meleg elmúltával, a terhelés csökkentésével saját magától meg is szűnik. Súlyosabb esetben viszont célszerű szakemberhez fordulni.

Enyhe esetekben az aktív kezelés nem is szükséges csak a pólya vagy a rugalmas harisnya alkalmazása is elegendő. A jelentős duzzanatok kezelésének aktív időszakában, amikor a végtag duzzanata a kezelés hatására fokozatosan csökken, ezáltal alakja változik, akkor kizárólag a pólyát alkalmazzuk, ez erélyesebb is és a végtag alakjához igazítható. Amikor már a kezelés nyugvó pontra jutott, csak az állapot fenntartása a cél, akkor térünk át a rugalmas harisnyára. Akinek a végtag duzzanata belgyógyászati betegség miatt lépett fel vagy sérülés következtében alakult ki, azok inkább reménykedhetnek a végtag duzzanat végleges megszűnésében. Akiknél a nyirok erek hiánya okozta az ödéma fellépését azok hosszadalmas kezelésre számíthatnak. Minél nagyobb a duzzanat, annál nehezebb a kezelés, annál kevésbé lehet számítani az aktív kezelés elhagyására. Ilyen esetekben egy nagyon intenzív kezelési időszak után hetente végzett aktív fenntartó kézi és gépi kezelés szükséges.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Elérhetőségeink

Dr. Bihari Imre
rendelése

Hétfő(délután): Á+B Klinika Népszínház utca

Kedd(délután): Á+B Klinika Margit krt.

Csütörtök(délután): Á+B Klinika Népszínház utca

E-mail: imre.bihari.dr@gmail.com

Információ: 06-30-9605-855 (délelőtt)

Á+B Klinika
Népszínház utca

1081 Budapest, Népszínház u. 46.

Telefonszám: 06-1-3345-468 (rendelési időben)

Á+B Klinika
Margit krt.

1027 Budapest, Margit krt. 40.

Telefonszám: 06-1-202-2034 (rendelési időben)